Zeehonden inderdaad geen huisdier

Een visboer uit Venlo had geen zeehonden mogen houden in zijn voortuin. Dat oordeelt de Raad van State woensdag. De Limburger hield er in 2010 twee in zijn voortuin.

Omdat het om een beschermde diersoort gaat, moest de man een ontheffing aanvragen bij het ministerie van Landbouw. Dat weigerde de ontheffing, onder meer omdat de man niet voldoende kon aantonen dat het om gefokte dieren ging.

Daarop stapte de man naar de rechter. De rechtbank in Roermond bepaalde in april vorig jaar dat de afwijzing terecht was. Hoewel de dieren afkomstig waren uit een Franse dierentuin stond onvoldoende vast dat het om gefokte dieren gaat. Ook kon de Venlonaar niet aantonen dat het bassin in zijn tuin de beste oplossing was voor de zeehonden. Daarop ging de man in beroep bij de Raad van State. Die bevestigde woensdag het vonnis.

Een woordvoerder van de Raad bevestigt dat het in deze zaak inderdaad niet was toegestaan, maar houdt de deur voor (andere) zeehondenliefhebbers op een kiertje. Als wel aan alle voorwaarden wordt voldaan moet het mogelijk zijn om een ontheffing te krijgen. Het gaat wel om zeer strenge regels.

Toen de Algemene Inspectiedienst de woning van de man bezocht waren de dieren verdwenen. De beesten werden later levend aangetroffen in de koelcel van zijn vishandel.


Zeehonden inderdaad geen huisdier (Foto: Novum)