Bronzen muntschat gevonden in Cuijk

Bij opgravingen in Cuijk is een muntschat gevonden uit de Romeinse tijd. Op de zestien bronzen munten staat het hoofd van keizer Hadrianus. Hij heerste van 117 tot 138 over het Romeinse rijk. Op de andere zijde van de munt staat een mannetje met schild en speer.

De muntstukken lagen in een kuil. Daar werden ze wel vaker door de eigenaren verstopt, en worden ze tegenwoordig regelmatig teruggevonden, zegt projectleider van de archeologen Johan van Kampen woensdag.

De opgraving is volgens Van Kampen zeldzaam in Nederland. De archeologen van ACVU-HBS vonden de munten bij een nederzetting waar ten tijde van het Romeinse rijk in driehonderd jaar tijd zo'n vijftien huisjes hebben gestaan. Ruim vijf jaar geleden werd in de buurt een schat aan zilveren munten gevonden tijdens opgravingen bij een veel grotere nederzetting.

De archeologen vonden naast de muntschat ook stukjes militaria, een houten spinklosje dat de tijd heeft overleefd en een depot waarin een ijzeren hamer, sleuteltjes en een bijl werden bewaard. Op de plek van de Romeinse nederzetting wordt een woonwijk ontwikkeld.