Angst voor prijsverhogingen na overname TNT

Nederlandse klanten van expressvervoerders zijn bang dat de voorgenomen overname van TNT Express door het Amerikaanse UPS leidt tot prijsstijgingen. Die zorg uit secretaris van vervoerdersorganisatie EVO Joost van Doesburg woensdag in een interview met De Telegraaf.

Van Doesburg is bang dat met het opgaan van TNT in UPS een duopolie ontstaat op de Europese markt voor postpakketten. Alleen DHL blijft dan namelijk nog over als serieuze concurrent van UPS. De EVO heeft zijn zorgen daarover gedeeld met de Europese Commissie, die onderzoekt of het bod van UPS in strijd is met Europese concurrentieregels.

De EVO wijst erop dat de tarieven in de Verenigde Staten een paar jaar geleden fors stegen nadat DHL daar was vertrokken en slechts twee grote spelers overbleven. Daarom had Van Doesburg liever gezien dat het Amerikaanse FedEx, dat nu maar een kleine positie heeft op de Europese markt, TNT had overgenomen.

Daarnaast vreest de secretaris dat UPS bepaalde soorten zendingen, zoals gekoelde farmaceutica, niet meer zal willen vervoeren omdat die niet in hun bedrijfsmodel zouden passen. "Voor dat soort dienstverlening blijft dan alleen DHL over. Dat zou dan weleens de lachende derde kunnen zijn."