Nieuw rapport: Breivik niet gestoord

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik is niet gestoord en dus toerekeningsvatbaar. Dat is de conclusie van een nieuw psychiatrisch rapport van de psychiaters Terje Tørrisen en Agnar Aspaas over de geestesgesteldheid van de man die in juli vorig jaar in totaal 77 mensen van het leven beroofde.

De nieuwe conclusie staat haaks op een eerdere evaluatie van Breiviks psyche. De psychiaters Torgeir Husby en Synne Sørheim trokken eerder de conclusie dat Breivik lijdt aan paranoïde schizofrenie, een diagnose die ertoe zou kunnen leiden dat de rechter Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaart. Toen er een storm van kritiek over deze diagnose losbarstte besloot de rechter tot een nieuw onderzoek door twee andere deskundigen.

Breivik (33) heeft bekend dat hij op 22 juli de aanslagen in Oslo en op het eiland Utøya heeft gepleegd, maar ontkent daarmee een misdaad te hebben begaan. Over zes dagen gaat zijn proces van start. De rechter neemt beide psychiatrische rapporten in beraad. Als Breivik schuldig maar ontoerekeningsvatbaar wordt bevonden wordt hem een verplichte psychiatrische behandeling opgelegd.


Nieuw rapport: Breivik niet gestoord (Foto: Novum)