Sony geeft winstwaarschuwing af

Het Japanse elektronicabedrijf Sony verwacht over het afgelopen boekjaar, dat op 31 maart eindigde, een nettoverlies van 520 miljard yen (4,9 miljard euro) te behalen. Dat is 300 miljard yen meer dan Sony in februari nog verwachtte.

Het fors hogere nettoverlies is te wijten aan extra belastinggerelateerde kosten van 300 miljard yen in het vierde kwartaal. Sony verwacht over het afgelopen boekjaar een operationeel verlies van 95 miljard yen. Over precies een maand publiceert Sony zijn definitieve cijfers over het afgelopen boekjaar.

In het lopende boekjaar verwacht het concern zwarte cijfers te schrijven. De operationele winst moet dan 180 miljard yen bedragen.

Maandag berichtte de Japanse financiële krant de Nikkei nog dat Sony wereldwijd tienduizend banen gaat schrappen voor het einde van het jaar. Het aandeel Sony reageerde dinsdag negatief op de berichtgeving en sloot 3,5 procent lager, terwijl de Nikkei-index vrijwel vlak noteerde.

De PlayStation-spelcomputer vormt een belangrijk onderdeel van de nieuwe richting die Sony op wil. Recent werd het PlayStation Network omgedoopt tot Sony Entertainment Network. Het netwerk moet via verschillende apparaten te benaderen zijn en biedt ruimte voor onderlinge communicatie, het kijken van video's en het luisteren van muziek.

Het is niet bekend in welke segmenten Sony gaat schrappen. In de afgelopen acht jaar heeft Sony geen winst gemaakt met de productie van televisies. Op dit vlak heeft het bedrijf zware concurrentie van de Koreaanse bedrijven LG en Samsung.


Sony geeft winstwaarschuwing af