Ouders willen verbod op erotische chat met kinderen

Het moet volwassenen worden verboden om via internet erotische gesprekken met kinderen te voeren. Dat vinden negen van de tien ouders, concluderen het NCRV-programma Altijd Wat en magazine J/M Ouders dinsdag uit eigen onderzoek onder 950 ouders van ruim 1500 kinderen.

Het is voor volwassenen niet verboden om via internet erotische gesprekken met kinderen te voeren. Pas als een volwassene een ontmoeting voorstelt om ontucht te plegen, is hij strafbaar. Een zedenrechercheur die in het programma sprak vindt het 'te zot' voor woorden dat hier nog geen wetgeving voor bestaat

Een woordvoerder van het ministerie kon niet direct uitleggen waarom het niet verboden is. Een mogelijke verklaring kan volgens hem zijn dat dit te moeilijk te controleren is. "Maar ik moet dit eerst uitzoeken."

Twee op de drie ouders maken zich volgens de onderzoekers zorgen over digitale kinderlokkerij. Hierbij doen zogenoemde groomers zich voor als minderjarigen om zo kinderen naar een afspraakje te lokken. Bij een concrete verdenking mag de politie zich voordoen als kind, om zo een groomer in de val te lokken. Negen van de tien ouders vinden dat de politie dit ook zonder verdenking moet kunnen doen.

Twee procent van de kinderen in het onderzoek is ooit benaderd door een volwassene die zich als kind voordoet. Het ministerie van Justitie heeft hier geen betrouwbare cijfers over, maar de onderzoekers schatten dat de laatste jaren duizenden kinderen door groomers zijn benaderd.