'Veel burgers actief met serieuze politietaken'

Veel politiekorpsen zetten burgers steeds vaker in voor serieuze politietaken. Het gaat om duizenden mensen die bijvoorbeeld worden ingezet om te surveilleren of voor licht recherchewerk, meldt RTL Nieuws maandag op basis van eigen onderzoek.

De rol van de vrijwilligers wordt bij de vorming van de nationale politie nog actiever, zeggen bronnen bij de politie. Op dit moment werken veertien van de 25 korpsen met burgers die meehelpen bij het verbeteren van de veiligheid in hun buurt.

Volgens RTL heeft het korps Haaglanden de meeste vrijwilligers tot haar beschikking. Eind dit jaar moeten daar 550 burgers ingezet kunnen worden bij tal van politietaken. In sommige gevallen dragen de vrijwilligers ook politie-uniformen.

Om hoeveel burgers het precies gaat, is niet duidelijk. Eind vorig jaar werd wel bekend dat zo'n 600.000 mensen meewerken aan Burgernet, het netwerk dat Nederlanders betrekt bij het oplossen van misdrijven. Deelnemers krijgen een telefoontje of sms met het verzoek om uit te kijken naar een persoon of voertuig.