VS sturen tweede vliegdekschip naar Perzische Golf

De Verenigde Staten hebben een tweede vliegdekschip naar de Perzische Golf gezonden. Dat heeft de Amerikaanse marine maandag bekendgemaakt.

Het kwam de afgelopen tien jaar slechts drie keer eerder voor dat de VS twee vliegdekschepen paraat hielden in de Perzische Golf, zei schout bij nacht Amy Derrick-Frost maandag. De spanningen tussen Iran en de Amerikaanse regering en haar bondgenoten over het Iraanse kernprogramma zijn de afgelopen maanden toegenomen.

De USS Enterprise voegt zich bij de Abraham Lincoln die waakt over de belangrijke vaarroutes voor de olie-export in de Golf. De regering in Teheran heeft gedreigd die af te sluiten om economische strafmaatregelen tegen Iran te wreken. Ook heeft de versterkte vloot de taak de piraterij rond Somalië te bestrijden en de Amerikaanse legermacht in Afghanistan te ondersteunen.

De operatie in het Midden-Oosten is de laatste missie die het oudste nucleair aangedreven vliegdekschip van de Amerikaanse marine uitvoert. De Enterprise, die in 1961 van stapel liep, gaat dit najaar met pensioen.