'Visumverbod voor daders Decembermoorden'

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) moet zich in Brussel hardmaken voor een visumverbod voor de daders van de Decembermoorden in Suriname. Dat willen VVD-Kamerlid Han ten Broeke en CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier, zo zeggen zij woensdag tegen Nu.nl.

Het visumverbod moet het de daders onmogelijk maken om naar Europa te reizen. "Door de internationale weg te bewandelen, voorkomen we dat Bouterse weer begint over 'koloniale bemoeienis' van Nederland", stelt Ten Broeke.

Woensdag gaat in het Surinaamse parlement de vergadering verder over de omstreden amnestiewet. Als die wordt aangenomen, worden president Desi Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden niet verder vervolgd.

Rosenthal liet dinsdag weten dat de amnestiewet in strijd is met de internationale verplichting om mensenrechtenschenders te vervolgen. Hij vindt dat het proces over de Decembermoorden moet doorgaan. "De slachtoffers hebben er recht op dat het proces doorgaat. Als de rechtbank de verdachten schuldig acht, mogen zij hun straf niet ontlopen."

Ferrier, zelf van Surinaamse afkomst, is dezelfde mening toegedaan. "Pas als recht wordt gedaan, kan het verleden verwerkt worden", zegt ze tegen Nu.nl.