Vodafone-storing duurt vermoedelijk hele dag

De telefoonstoring die aanbieder Vodafone woensdag heeft getroffen, duurt vermoedelijk nog de hele dag. Het bedrijf denkt dat pas aan het eind van de middag weer normaal telefoon- en sms-verkeer mogelijk is in de regio's Rotterdam, Den Haag en Kennemerland. Het is onduidelijk hoeveel klanten gedupeerd zijn. De storing ontstond woensdagochtend door een grote brand in een belangrijk locatiekantoor vanVodafone in Rotterdam. Uitwijken naar een ander netwerk is niet mogelijk.

De storing heeft ook gevolgen voor het Vodafone-telefoonverkeer in de rest van het land. Vodafone maakt gebruik van vijf grote zendpunten. Doordat de locatie Rotterdam is uitgevallen, worden de andere vier punten op dit moment flink overbelast. Het bedrijf probeert een deel van het telefoonverkeer in Rotterdam om te leiden, maar hierdoor ontstaat dus een flinke 'file' in de rest van het land.

Vodafone maakt voor zijn mobiele netwerk gebruik van eigen telefoonmasten en heeft met concurrenten geen afspraken gemaakt over overstappen naar die van hen. Het netwerk is voor ongeveer een kwart uitgevallen.Vodafone heeft ongeveer 5,3 miljoen aansluitingen.

De Rijksoverheid is voor een groot deel van de communicatie afhankelijk van Vodafone. Maar de overheid is niet geheel afhankelijk van deze ene aanbieder, zei een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De helft van het meetnet van het KNMI is als gevolg van de brand uit de lucht. Het weerinstituut mist de beschikking over de gegevens van 20 meetstations verspreid over Nederland.

Vodafone-storing duurt vermoedelijk hele dag
Vodafone-storing duurt vermoedelijk hele dag (Foto: ANP)