Deetman ontkent schrappen in misbruikrapport

De commissie-Deetman heeft niet bewust gevoelige informatie weggelaten over het misbruik in de katholieke kerk. Dat zei voorzitter Wim Deetman woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. "Ik heb nimmer maar dan ook nimmer op enige manier ingegrepen."

Deetman haalde hard uit naar NRC Handelsblad, dat enkele weken geleden schreef dat een minderjarige jongen binnen de kerk is gecastreerd om zijn homoseksuele gedrag. Deetman was daarvan op de hoogte, maar maakte er geen melding van in zijn rapport.

Volgens Deetman heeft de krant de suggestie gewekt dat woorden zijn geschrapt. "Dat is nergens op gebaseerd, dat zijn fantasieverhalen", zei hij geëmotioneerd. "Ik sta voor de integriteit van mijn rapport."

Deetman herhaalde dat er geen relatie kan worden vastgesteld tussen het seksueel misbruik en de castratie. "De commissie baseert zich op feiten", zei hij. "We doen niet aan speculaties, we doen niet aan interpretaties, we doen niet aan wishful thinking."

NRC schreef ook dat oud-premier Victor Marijnen zich zou hebben ingespannen om ontuchtige broeders van een internaat waarvan hij de voorzitter was van een celstraf af te helpen. Hiervan was Deetman eveneens op de hoogte, stelde de krant. Deetman veegde ook dit verwijt van tafel. "Er is geen gratieverzoek geweest, geen begin, geen letter, we hebben niets aangetroffen, er valt niets over te rapporteren."

Deetman eiste vorige week dat NRC dit bericht zou rectificeren. De secretaris van de commissie zei woensdag dat hij heeft besloten ook een klacht in te dienen bij de Raad voor de Journalistiek. De krant zou zich doof hebben gehouden voor een uitgebreid weerwoord van de commissie, stelde hij.

De journalist van NRC Handeslblad die schreef over de castraties en Marijnen komt ook nog aan het woord tijdens de hoorzitting.