Bon voor helpers bij bevalling koe op Schiphol

Tegen zestien mensen die betrokken zijn geweest bij een dubieuze bevalling van een kalf op Schiphol is proces-verbaal opgemaakt. Ze hebben de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en de Europese transportverordening overtreden, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag na onderzoek.

In februari ging het mis toen een drachtige koe ging baren net toen het beest op het vliegtuig naar het Midden-Oosten zou worden gezet. Personeel van Schiphol en de dierentransporteur zagen twee pootjes uit de koe steken maar wisten zich geen raad met de situatie.

Om de koe te helpen werd het kalf met een heftruck uit de koe getrokken. Daarbij scheurde echter een poot van het kalf af, waarna het jong dood ter wereld kwam. Een toegesnelde dierenarts kon de moeder in eerste instantie nog redden, maar na een paar dagen stierf de koe ook.

Na sectie bleek dat de koe al 259 dagen drachtig was, waardoor het beest niet meer vervoerd had mogen worden. De grens ligt bij vervoer door de lucht op 250 dagen. De koe maakte deel uit van een transport van in totaal 165 drachtige runderen naar de Verenigde Arabische Emiraten.