Zorgen om toename ballontouwtjes in Noordzee

De laatste jaren spoelen steeds meer ballontouwtjes uit de Noordzee aan. Vorig jaar werden aan de Nederlandse kust gemiddeld 22 touwtjes per honderd meter strand gevonden. Tien jaar eerder waren dat er nog gemiddeld zeven. Stichting De Noordzee maakt zich zorgen over de gevolgen voor zeedieren en vogels.

De stichting denkt dat steeds vaker grote hoeveelheden ballonnen de lucht in worden gelaten bij evenementen of voor een wedstrijd. Bovendien worden tegenwoordig meestal plastic sierlinten aan de ballonnen gebonden. "Voorheen zaten er vaak dunne touwtjes aan die makkelijk afbreekbaar zijn", legt Jeroen Dagevos van de stichting uit. "De plastic linten die we nu vooral aantreffen breken niet af."

De ballontouwtjes vormen een gevaar voor dieren, omdat die ze als voedsel kunnen zien en erin verstrikt kunnen raken. De ballonnen zelf zijn volgens Dagevos een minder groot probleem, omdat rubber in zee snel wordt afgebroken.

Vrijwilligers troffen vorig jaar langs de kust gemiddeld per honderd meter strand rond de 450 afvalvoorwerpen aan, niet meer of minder dan andere jaren. Het gaat vooral om netten, blikjes, touwen en flessen. Het grootste gedeelte van de aangespoelde troep komt nog altijd van schepen.