Bevoegdheden politie-inzet bij uitzetten onder loep

Er komt een nader onderzoek naar de bevoegdheden van burgemeesters bij het uitzetten van asielzoekers. Daarover hebben minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) en burgemeester Els Boot van Giessenlanden dinsdag afspraken gemaakt, heeft Boot na afloop van hun gesprek laten weten.

Boot weigert de politie mee te laten werken met het uitzetten van de Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay. Ze vreest dat de uitzetting 'rampzalige gevolgen' zou hebben voor het achterblijvende gezin omdat de depressieve vrouw van de man zelfmoord zou plegen.

Leers stelt dat burgemeesters niet gaan over de vreemdelingentaak van de politie. Volgens de minister hebben zij alleen iets te zeggen over de openbare orde en veiligheid en kan hij 'exclusief' beslissen over politie-inzet in het belang van de staat.

In reactie op de discussie schaarden veertig gemeenten zich achter Boot. In een brandbrief aan de minister onderstreepten zij haar punt dat een burgemeester medewerking mag weigeren als de openbare orde in het geding is. Leers had de Zuid-Hollandse burgemeester daarvoor al op het matje geroepen.

Volgens Boot hebben de twee een 'openhartig gesprek' gehad. Leers noemde het in het vragenuurtje 'uitstekend'. Het lot van Naibzay, die wordt verdacht van oorlogsmisdaden, is nog onduidelijk. In het dossier is nog geen beweging gekomen, aldus Boot.

"We waren het niet op alle punten eens. Maar het gesprek was goed te noemen", zei Leers. Hij zegt niets te snappen van de argumentatie van Boot, die op hem overkomt als 'morele chantage'. Hij wilde verder niet ingaan op de kwestie-Boot, maar in vergelijkbare gevallen moeten burgemeester en minister om de tafel gaan zitten om er samen uit te komen.

Lukt dat niet, dan kan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) een aanwijzing aan de politie geven. Maar dat is een 'ultimum remedium', zei Leers. De minister erkende dat hij niet gaat over handhaving van de openbare orde. "Ik kan de politie geen aanwijzingen geven", zei hij. "Dat doe ik ook niet."

De bevoegdheid van burgemeesters voor het handhaven van de openbare orde tijdens uitzettingen van asielzoekers mag niet worden gebruikt om het inhoudelijke besluit tot uitzetting ter discussie te stellen, besloot Leers zijn bijdrage in de Tweede Kamer.