Justitie zoekt familie moordenaar Marianne Vaatstra

Justitie gaat in de dna-databank op zoek naar familieleden van de nooit gevonden moordenaar van Marianne Vaatstra. Een wet die zondag in werking is getreden maakt dat mogelijk, meldt het Openbaar Ministerie in Leeuwarden dinsdag.

De 16-jarige Vaatstra werd in 1999 dood aangetroffen in een weiland in het Friese Veenklooster. Ze was verkracht, gewurgd en haar keel was doorgesneden. Het onderzoek naar haar dood is een van de omvangrijkste van de afgelopen decennia.

Met het dna-materiaal van de dader, dat destijds op het slachtoffer werd aangetroffen, wordt in de dna-databank voor strafzaken gezocht naar mogelijke familieleden van de moordenaar. Als het onderzoek een mogelijk familielid oplevert, onderzoekt de politie of hij bijvoorbeeld een broer heeft die de dader zou kunnen zijn. Het onderzoek gaat enkele maanden duren.

Een speciaal team bekijkt sinds 2007 of het mogelijk is de moord met nieuwe technieken alsnog opgehelderd te krijgen. Dat leidde tot het aanvragen van een dna-verwantschapsonderzoek. De rechter-commissaris heeft hier maandag toestemming voor gegeven.

Als het geen resultaten oplevert, kan een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek worden gedaan. Daarvoor is wel nieuwe toestemming van de Centrale Toetsingscommissie nodig.