Suriname vergadert dinsdag verder over amnestiewet

De vergadering van het Surinaamse parlement over de omstreden amnestiewet is verdaagd tot dinsdag. Dat besloot parlementsvoorzitter Jennifer Simons maandag vroeg in de avond lokale tijd. Dinsdag wordt er naar alle waarschijnlijkheid over de wet gestemd.

De vergadering ging maandag een uur later dan gepland van start onder veel belangstelling van Surinaamse en Nederlanse pers. De bespreking, die rond het middaguur begon, duurde lang en kende een rommelig begin.

De gemoederen waren af en toe verhit en de parlementsvoorzitter greep in als parlementsleden herinneringen ophaalden aan de gebeurtenissen in december 1982 of verwezen naar de lopende rechtszaak. De voortgang staat dinsdag gepland om 09.00 uur lokale tijd.

Rechtsgeleerden in het land discussiëren heftig over de vraag of het lopende proces moet worden stilgelegd als de wet wordt aangenomen. Het al sinds 2007 voortslepende proces over de Decembermoorden naderde juist de laatste fase. Justitie zou 13 april toekomen aan de formulering van de eis tegen de 25 verdachten.

De initiatiefwet werd ingediend door zes parlementsleden. Vijf van hen behoren tot de Mega Combinatie, de partij van Bouterse. Even leek het erop dat de wet niet op tijd door het parlement kon worden geloodst om de rechtszaak te hinderen. De zaak kwam echter weer in een stroomversnelling toen Paul Somohardjo namens zijn partij Pertjajah Luhur alsnog overstag ging. Daarmee ontstond een meerderheid voor de amnestiewet.

Suriname kreeg al felle kritiek te verduren uit onder meer de Verenigde Staten en Nederland. De Europese Unie heeft een verklaring klaarliggen. Ook Amnesty International veroordeelde het voorstel. De Nederlandse advocaat van Surinaamse afkomst Gerard Spong liet weten het land te willen aanklagen als het voorstel wordt aangenomen.