Britten herdenken Falklandoorlog

Groot-Brittannië heeft maandag de dertigste verjaardag van de Argentijnse invasie van de Falklandeilanden herdacht. De eilandengroep zorgt de laatste tijd weer voor meer spanningen tussen Groot-Brittannië en Argentinië.

Bij het Britse nationale oorlogsmonument in Centraal-Engeland werd een herdenkingsdienst gehouden voor de 255 Britten, 649 Argentijnen en drie eilandbewoners die in 1982 omkwamen. Er werd een kaars aangestoken die 74 dagen, de duur van de oorlog om de Falklandeilanden blijft branden.

De Falklandeilanden vallen sinds 1883 onder Groot-Brittannië en een overgrote meerderheid van de eilandbewoners wil Brits blijven. De Britse premier David Cameron zei maandag dat Groot-Brittannië betrokken was bij 'het rechtzetten van een groot onrecht'. Hij herhaalde dat Groot-Brittannië zal blijven opkomen voor het recht van de Falklanders om hun eigen toekomst te bepalen.

Een van de nieuwste oorlogsschepen van de Britse vloot, de HMS Dauntless, zet woensdag voor een toer van zes maanden koers naar het zuiden van de Atlantische Oceaan. Volgens het Britse ministerie van defensie gaat het om een routinemissie.