Toearegrebellen in Timboektoe

Opstandige Toearegs hebben de historische plaats Timboektoe in het noorden van Mali ingenomen. De regeringstroepen zijn gevlucht. Dat hebben getuigen en rebellen zondag gemeld.

Timboektoe was het laatste bolwerk van de Malinese centrale regering in het noorden van het Afrikaanse land. De belangrijkste beweging van de Toearegs, de MNLA, verklaarde dat ,,de bezetting door Mali" van het gebied voorbij is. De Toearegs streven naar een eigen staat in het uitgestrekte woestijngebied Azawad, dat groter is dan Frankrijk.

De Toearegrebellen hadden tijdens hun snelle opmars van de afgelopen weken steun van radicale moslimstrijders. De rebellen namen eerder op zondag ook al de stad Gao in. Gao is met 90.000 inwoners de grootste stad in de regio ten noorden van de grens met Niger.

Vrijdag wisten de opstandige Toearegs de belangrijke stad Kidal te veroveren. Ze hebben gebruik gemaakt van de verwarring die in de hoofdstad Bamako is ontstaan door de militaire coup vorige week, waarbij president Amadou Toumani Touré werd afgezet.