Is raar ook waar op 1 april?

Het is zondag oppassen voor lolbroeken. Het is 1 april: de dag waarop grappenmakers proberen mensen in het ootje te nemen.

Ook media zijn in aanloop naar 1 april extra wantrouwig als zich vreemde nieuwtjes aandienen. Zoals toen de Vrije Universiteit in Amsterdam liet weten dat bepaalde vleesetende planten minder vlees zijn gaan eten. Zondag voeren onderzoekers de planten vleesvervangers in de hortus. Schoonmaakbedrijf Asito liet weten dat het zondag ruimtestation ISS schoonmaakt. De astronauten zouden niet aan schoonmaken toekomen.

Verzekeraar De Nederlanden van Nu geeft dunne automobilisten vanaf zondag korting op hun verzekering. Onderzoek zou hebben aangetoond dat zware mensen meer schade veroorzaken. De gemeente Noordwijk liet weten dat ze de Pier van Scheveningen naar de badplaats wil verplaatsen. Maandag zou Noordwijk een toelichting geven op de plannen. Eigenaar Van der Valk bood de Pier onlangs te koop aan.

De herkomst van de 1 apriltraditie is niet duidelijk. De inname van Den Briel op de Spanjaarden door de watergeuzen in 1572 wordt in Nederland vaak als de oorsprong gezien. Toch wordt 1 april ook in andere landen 'gevierd', zoals in Frankrijk (Poisson d'Avril), Engelstalige landen (April Fool's Day) en Rusland (Dyen' Doeraka, wat zoveel betekent als de dag van de dommerik).