Oorzaak storing 112 nog onduidelijk

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de telefoonstoring bij het alarmnummer 112. Dat laat KPN zaterdag weten. Het is wel zeker dat de storing losstaat van de problemen met het alarmnummer eerder deze week. Toen was 112 een uur onbereikbaar door een storing die werd veroorzaakt door onderhoudswerkzaamheden.

Rond 07.15 uur ontstond een storing waardoor de landelijke centrale in van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen bellers niet kon doorverbinden naar regionale politiekorpsen. Rond 10.30 uur was het alarmnummer weer voor iedereen bereikbaar. Het KLPD heeft door de storing 21 oproepen gemist. Met de bellers werd contact opgenomen.

Ongeveer zestienhonderd klanten van KPN zijn getroffen door de storing, waaronder 112. Naast de landelijke centrale in Driebergen waren dertien regionale alarmcentrales ook tijdelijk niet bereikbaar. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zoekt uit hoeveel oproepen zij hebben gemist.

De alarmcentrales zijn vanwege de storing overgestapt op een ander netwerk, waardoor ze weer gewoon bereikbaar zijn. De komende dagen wordt onderzocht of ze weer gebruik kunnen maken van het reguliere netwerk. Volgens KPN wordt de bereikbaarheid van 112 'permanent gemonitord'.