Filipijnse politie redt 300 pitbulls

De Filipijnse politie heeft zaterdag bij een inval bij hondengevechten in een stad ten zuiden van Manilla zeker driehonderd pitbulls gered. Bij veel dieren waren de tong en oren kapotgebeten, zeiden politie en dierenartsen.

Twee Zuid-Koreaanse mannen zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de organisatie van de gevechten, aldus de politie. Ook vier Filipijnse beveiligers werden opgepakt.

De agenten namen camera's en computers in beslag die werden gebruikt voor illegale gokspelen op internet. Deelnemers zetten daarbij geld in op honden die ze via livebeelden konden zien. De twee Zuid-Koreanen waren voorwaardelijk vrij. In december werden ze ook opgepakt voor betrokkenheid bij hondengevechten.

De honden - raszuivere pitbulls en gemengde rassen van honden die bekendstaan om hun kracht - hebben allemaal verwondingen en verkeren in zeer slechte gezondheid, zei Anna Cabrera van een Filipijnse dierenbeschermingsorganisatie. Ten minste 23 honden moesten ter plekke worden geëuthanaseerd.

Lege olievaten dienden als hondenhokken en de dieren zaten vast aan zware ijzeren kettingen. Volgens dierenarts Wilford Almora hebben de honden littekens van de gevechten en hebben veel dieren kapotgebeten oren en tongen. De meeste dieren hebben verwondingen aan hun kop, oren en snuit, zei Almora.

Op dierenmishandeling staat maximaal twee jaar gevangenisstraf.


Filipijnse politie redt 300 pitbulls (Foto: Novum)