China negatief over oliesancties VS

China heeft zich zaterdag negatief uitgelaten over de beslissing van de Amerikaanse president Barack Obama om sancties op te leggen aan landen die olie kopen van Iran. China is van mening dat Washington niet het recht heeft andere landen eenzijdig te straffen. China is een van de grootste importeurs van Iraanse olie.

Obama keurde vrijdag een aantal sancties tegen Iran goed. De sancties, die eind juni in werking treden, zijn gericht tegen buitenlandse financiële instanties die zaken doen met de Iraanse centrale bank. Als deze bedrijven ook in de Verenigde Staten actief zijn mogen ze vanaf juni geen Iraanse olie meer kopen of verkopen.

Het Westen vreest dat Iran een kernwapen wil fabriceren en hoopt het land daar met de sancties vanaf te kunnen houden. Iran ontkent die aantijgingen.

Achter de schermen heeft Washington China er geregeld van proberen te overtuigen zijn olie uit een ander land dan Iran te halen. Saudi-Arabië bood al aan de ontstane leemte op te vullen toen de Chinese premier Wen Jiabao eerder dit jaar een bezoek aan verscheidene Golfstaten bracht.