'Leers wil Mauro terugsturen na afloop visum'

Als zijn studievisum afloopt, moet de voormalige asielzoeker Mauro terug naar Angola. Dat vindt minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA), schrijft dagblad Trouw zaterdag. "Mauro heeft gejokt en niet zo'n beetje ook", aldus de minister, die deze week in het Afrikaanse land was. Het studievisum van Mauro is geldig tot september.

"Ik verwelkom mensen die een bijdrage leveren aan onze samenleving, maar wie de boel belazert, kan niet blijven", zo gaat de minister verder. Mauro zou bij zijn asielaanvraag een andere achternaam hebben opgegeven. Ook zijn geboortedatum zou niet in orde zijn.

De kwestie-Mauro leidde vorig jaar tot veel ophef in politiek Den Haag. Vooral binnen het CDA legde de kwestie verdeeldheid bloot. De Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan gingen slechts met veel moeite akkoord met de oplossing om Mauro een studievisum te verlenen, in plaats van een verblijfsvergunning.

Een uitzending van het televisieprogramma Pauw en Witteman met Mauro en CDA-staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker werd deze week bekroond met een prijs voor het beste Nederlandstalige interview.