Japan heropent drie dorpen rondom Fukushima

Japan gaat een gebied net binnen de evacuatiezone rondom de kerncentrale Fukushima Dai-ichi deels heropenen. Dat werd vrijdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer sinds de kernramp een jaar geleden dat het gebied weer mag worden betreden.

De evacuatiezone, die een gebied van twintig kilometer rondom de centrale beslaat, blijft grotendeels intact. De Japanse regering gaat de evacuatiezone echter in drie categoriën indelen, afhankelijk van het stralingsniveau. De ongeveer zestienduizend inwoners van drie plaatsen kunnen daardoor binnenkort een bezoek aan hun huis brengen. Ze kunnen echter niet in hun huis blijven en sommigen zullen zelfs beschermende kleding moeten dragen.

De inwoners van Kawauchi en Tamura mogen zondag naar huis en mensen wier huizen in Minamisoma staan kunnen half april hun huis bezoeken. Delen van de stadjes blijven verboden gebied vanwege te hoge stralingsniveau's. Over acht steden, die ook in het gebied staan waar een laag stralingsniveau is gemeten, is nog geen besluit genomen.

Het is overigens nog maar de vraag of veel bewoners al direct terugkeren. Velen wachten liever todat het gebied verder is opgeruimd en de infrastructuur is hersteld.


Japan heropent drie dorpen rondom Fukushima (Foto: Novum)