CO2-uitstoot door baggerwerk niet geregistreerd

De Nederlandse baggerindustrie veroorzaakt een forse CO2-uitstoot, maar dat wordt niet meegenomen in de statistieken. Het broeikasgas komt vrij wanneer bacteriën slib dat op het land wordt gestort omzetten in CO2.

Professor Ko van Huissteden van de Vrije Universiteit in Amsterdam zegt vrijdagavond in het RTL-programma Editie NL dat de baggerindustrie verantwoordelijk is voor twee procent van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Dat percentage is volgens hem vergelijkbaar met wat het Nederlandse vrachtverkeer in een jaar in de lucht brengt.

De uitstoot die vrijkomt bij baggeren wordt niet geregistreerd. Ten onrechte, vindt Van Huissteden. "We zijn verplicht te melden hoeveel broeikasgas we jaarlijks uitstoten. Daar hoort deze uitstoot ook bij."

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil opheldering van staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA). "Het is oneerlijk tegenover andere sectoren dat de baggerindustrie niet hoeft te melden wat het jaarlijks aan broeikasgas produceert", vindt het Kamerlid.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat in een reactie aan Editie NL weten wel rekening te houden met natuurlijke uitstoot van CO2, zoals uit veengebieden maar nog niet met het effect van baggeren.