JSF valt bijna tien procent duurder uit

De Joint Strike Fighter wordt flink duurder. Werd een jaar geleden nog gedacht dat de kosten van de ontwikkeling, de productie en de exploitatie van het gevechtsvliegtuig de komende vijftig jaar 1385 miljard dollar zouden bedragen, inmiddels is die raming bijgesteld naar 1509 miljard dollar. Dat meldt minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vrijdag.

Hillen baseert zich op een rapport dat donderdag in de Verenigde Staten openbaar werd. "Hoewel het Amerikaanse rekenkamerrapport geen direct betrekking heeft op de Nederlandse casus, produceert het wel zodanige berichtgeving dat ik u hierover graag onmiddellijk informeer", schrijft Hillen in een brief aan de Tweede Kamer.

De productiekosten van het vliegtuig zijn gestegen door de hogere kosten van grondstoffen en arbeid en meer meegerekende inflatie. De stuksprijs van de JSF is een half procent gestegen ten opzichte van vorig jaar en bedraagt nu 64,4 miljoen dollar.

Volgens Hillen is voor een berekening van de gevolgen voor Nederland meer tijd nodig. Rond 1 juni stuurt hij de jaarrapportage over de vervanging van de F-16 naar de Kamer. Het volgende kabinet besluit over de vervanging van de huidige F-16-gevechtsvliegtuigen. Wel zijn al twee JSF-testtoestellen aangeschaft en heeft Nederland een netto een kleine driehonderd miljoen euro meebetaald aan de ontwikkeling van de vliegtuigen.

Voor de aankoop van 85 toestellen heeft het ministerie van Defensie 4,5 miljard euro gereserveerd. Mocht Nederland besluiten de JSF, ook wel F-35 Lightning II genoemd, aan te schaffen, dan zal het aantal exemplaren flink omlaag moeten.