Van moord verdachte Turk uitgeleverd aan Nederland

Een 35-jarige Turk die in december in Moskou is aangehouden voor het doden van een man uit het Friese Burum, is uitgeleverd aan Nederland. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Leeuwarden vrijdag.

Het slachtoffer werd rond april 2010 om het leven gebracht. Hij was actief lid van een schaakvereniging in Buitenpost en toen de club al twee weken niets meer van het slachtoffer had gehoord, meldde de voorzitter de vermissing van de man aan de politie. In mei deed de zus van het slachtoffer officieel aangifte van vermissing.

Uit het daaropvolgende onderzoek leidde de politie af dat de man vermoedelijk in een woning van een vriendin van het slachtoffer in Groningen om het leven is gebracht. De Turkse man verbleef destijds in deze woning, maar was in april naar Turkije gereisd.

Hierop werd een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd, waarna de man in december werd aangehouden in Moskou. Woensdag leverde Rusland de 35-jarige man uit aan Nederland. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Groningen.