Duur graf zorgt voor meer crematies

Het aantal begrafenissen is de afgelopen tien jaar afgenomen. In 2001 werd in ruim de helft van de sterfgevallen gekozen voor een begrafenis, nu is dat nog veertig procent. Het aantal crematies is juist gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Dela.

Veel mensen geven aan dat de steeds hogere kosten voor een graf een belangrijke rol spelen. Dela vindt dit onwenselijk. "Het emotionele motief zou leidend moeten zijn", aldus een woordvoerder.

Vooral in Zutphen en Zoetermeer liep het aantal begrafenissen terug. In Zutphen halveerde het aantal begrafenissen zelfs. In beide gemeenten liepen de kosten dit jaar met respectievelijk ruim veertienhonderd en dertienhonderd euro op.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt in een reactie geen zicht te hebben op het aantal begrafenissen in een gemeente. Wel bevestigt een woordvoerder het beeld dat gemeenten de grafkosten verhogen. "Dat komt omdat begraafplaatsen vaker kostendekkend zijn", aldus de zegsvrouw.

Volgens de VNG zijn de enorme verschillen toe te schrijven aan de omstandigheden van de begraafplaatsen. "Als er veel aan onderhoud wordt gedaan, zijn de kosten uiteraard ook hoger." Dat de kosten nu in sommige plaatsen flink omhooggaan wijt ze aan het feit dat gemeenten in eerste instantie niet alle kosten in rekening brachten.

Uit eerder onderzoek van Dela bleek deze maand dat de gemeenten hun tarieven voor graven dit jaar vergeleken met 2011 gemiddeld 6,27 procent verhoogden. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste begraafplaats liep daardoor op tot ongeveer zesduizend euro.


Duur graf zorgt voor meer crematies (Foto: Novum)