Zeeuwse 'bangameisjes' melden zich

Tien meisjes van wie de namen voorkomen op een zogenoemde bangalijst hebben zich gemeld bij de politie in Zeeland. Dat meldt een persvoorlichter van het korps vrijdag. De meisjes hebben vooralsnog geen aangifte gedaan.

De meisjes staan op een lijst met 21 namen, waarboven Bangalijst Walcheren staat. Banga is straattaal voor slet. De lijsten zijn volgens de politie een nieuw fenomeen.

De politie roept slachtoffers die op een bangalijst staan op aangifte te doen van smaad of laster. "Het verspreiden van een bangalijst is strafbaar, omdat je niet zomaar iets mag roepen over iemand waarmee je iemands eer of goede naam aantast. Dit heet smaad", zo is te lezen op vraaghetdepolitie.nl. "Het expres verspreiden van een bericht waarvan de dader weet dat het een leugen is, heet laster. Voor smaad en laster kan de dader dus een straf krijgen."

De politie bekijkt in overleg met de officier van justitie wat er met de Bangalijst Walcheren moet gebeuren. Er komt voorlopig geen uitgebreid rechercheonderzoek. "De officier van justitie zet liever in op zaken die prioriteit hebben."

Vervolging voor dit soort lijsten is volgens de politie niet gemakkelijk. "Zo'n lijst wordt vaak op een open bron geplaatst, waar mensen weer namen aan kunnen toevoegen en zo'n lijst verder kunnen verspreiden. Daar kunnen zo 180 mensen iets mee te maken hebben gehad en het is de vraag of je die allemaal moet vervolgen. We zijn bezig daar de juiste modus voor te vinden."