'Zelfmoord wegens bangalijst is bullshit'

De zelfdoding van een 13-jarig meisje uit Pijnacker zou in tegenstelling tot eerdere beweringen niet het gevolg zijn van een vermelding op een zogenoemde bangalijst. "Allemaal bullshit",  luidt een bericht. De echte redenen voor de trieste daad zijn een raadsel, maar moeten waarschijnlijk eerder gezocht worden bij problemen thuis en op school.

Het meisje heeft voor haar dood nog diverse berichtjes verzonden via Twitter. Zelf noemt ze daar nergens een bangalijst. Wel schets ze een beeld van zichzelf van een typische puber. Het ene moment vrolijk, dan weer neerslachtig. Over school schrijft ze: "Leren lukt niet meer." Een goede vriend van haar meldt: "Voor de duidelijkheid, ze had meerdere problemen en die bangalijst is onzin."

Smaad en laster
Een bangalijst is een fenomeen dat sinds kort de kop op steekt onder jongeren. Scholieren sturen deze lijstjes, waarin een top tien van meisjes staat die volgens hen de grootste sletten zijn, aan elkaar door via social media. Het verspreiden van dit soort lijsten valt volgens de wet onder smaad en laster en is dus strafbaar. Meisjes die op een dergelijke lijst genoemd worden, worden door de politie dan ook verzocht aangifte te doen, liefst voorzien van zo veel mogelijk bewijsmateriaal.

De politie heeft een twitteraar gearresteerd nadat deze een misplaatste grap over het incident maakte. Onder de naam Hans Wiegel Jr. schreef hij: "Even mijn bangalijst updaten. Iemand viel af." Deze man laat weten zes uur op het politiebureau te hebben doorgebracht, wegens mogelijke betrokkenheid. Ook werden zijn computers in beslag genomen. Na zijn vrijlating verontschuldigde hij zich voor de 'grap'.