PVV-stemmers blij met doorgaan onderhandelingen

Ruim driekwart van de PVV-stemmers is blij dat de onderhandelingen in het Catshuis doorgaan en PVV-leider Geert Wilders zich niet heeft teruggetrokken. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van het televisieprogramma Eenvandaag.

Een meerderheid van de PVV-achterban (zestig procent) vindt wel dat Wilders concessies mag doen als dat betekent dat het kabinet dan kan doorregeren. De PVV-stemmers geven in het onderzoek aan dat het verkorten van de WW en het versoepelen van het ontslagrecht het meest bespreekbaar zijn.

Wilders mag van zijn achterban echter absoluut niet akkoord gaan met bezuinigingen op de gezondheidszorg. Ook vinden ze dat Wilders forse bezuinigingen op de ontwikkelingshulp moet binnenhalen. Twee derde van de achterban van de PVV verwacht dat de gesprekken tot een akkoord over nieuwe bezuinigingen zullen leiden.

Door de commotie is het vertrouwen in het kabinet volgens Eenvandaag nauwelijks aangetast. Van de achtduizend deelnemers aan het onderzoek heeft 35 procent van de vertrouwen in het kabinet-Rutte. Een week eerder was dat nog 38 procent.

Eerder donderdag werd bekend dat VVD, CDA en PVV doorgaan met de onderhandelingen in het Catshuis. De gesprekken over nieuwe bezuinigingen werden woensdag voortijdig afgebroken.


PVV-stemmers blij met doorgaan onderhandelingen (Foto: Novum)