COC wil 'homohater' Sizzla niet op het podium

De Jamaicaanse rapper Sizzla mag niet in Nederland optreden. Dat vindt homobelangenorganisatie COC. De reggaeartiest zingt volgens de organisatie nummers waarin wordt opgeroepen tot gruwelijk geweld tegen homo's.

Sizzla treedt vrijdag, zondag en maandag op in Amsterdam, Rotterdam en Groningen. "In ons land mag geen plaats zijn voor artiesten die oproepen om homo's in brand te steken en ze door het hart te schieten", zegt voorzitter van COC Nederland Vera Bergkamp. "We doen een dringend beroep op de organisatoren om zijn concerten te annuleren."

De Jamaicaan meldde woensdag in een persverklaring dat hij tijdens zijn Europese tournee geen nummers zal zingen die aanzetten tot haat en dat hij de beginselen van de Reggae Compassionate Act uit 2007 onderschrijft. Sizzla verklaarde dat hij geen nummers zou zingen die oproepen tot geweld tegen homoseksuelen.

De podia waar Sizzla optreedt stellen dan ook dat hij zijn controversiële nummers niet zal zingen. Vorige week zong hij in Jamaica nog het nummer Boom Bye Bye. Daarin wordt volgens het COC opgeroepen homo's een kogel door het hoofd te jagen en ze in de brand te steken. De belangenorganisatie zegt dat eerdere beloften van Sizzla op dit punt weinig waard zijn gebleken.

Volgens voorzitter Benjamin van Es van de jongerenorganisatie van het COC, Expreszo, ligt de grens van de vrijheid van meningsuiting bij het oproepen tot geweld tegen bevolkingsgroepen en zullen optredens van Sizzla een verkeerd signaal aan homojongeren geven.

Op het hebben van homoseksuele contacten staat in Jamaica tien jaar gevangenisstraf en volgens mensenkrachtorganisaties is het een van de meest homovijandige landen ter wereld.

Het is niet de eerste keer dat het COC in actie komt tegen optredens van Jamaicaanse dancehall-artiesten vanwege hun homo-onvriendelijke repertoire. Twee jaar geleden werd een optreden van Beenie Man op Parkpop in Den Haag afgelast. In 2004 ging een optreden van Buju Banton op de Amsterdamse Uitmarkt niet door.