Spanje staakt tegen hervormingen

Spaanse arbeiders hebben donderdag het werk neergelegd uit protest tegen plannen van de conservatieve regering voor hervormingen op de arbeidsmarkt. Verscheidene televisiezenders gingen uit de lucht en autofabrieken kwamen nagenoeg stil te liggen.

Bij schermutselingen kort nadat de staking om middernacht begon raakten negen mensen gewond en werden 58 mensen opgepakt, zei het ministerie van binnenlandse zaken.

De vakbond UGT meldde dat in de nachtploeg bijna alle arbeiders bij de autofabrieken van Renault, SEAT, Volkswagen en Ford het werk hebben neergelegd. Ook in andere bedrijfstakken, de mijnen en havens wordt gestaakt.

Het ministerie van binnenlandse zaken stelde dat de situatie in het land in de ochtenduren vrijwel normaal was. Een woordvoerster gaf toe dat stakingsposten de groothandelsmarkten voor verse producten in Madrid en andere steden probeerden te blokkeren en dat het treinverkeer in Barcelona was ontregeld. In Murcia raakten een politieagent en vijf burgers gewond toen een molotovocktail naar een politieauto werd gegooid.

Volgens de vakbonden zou in de ochtendspits maar dertig procent van de bussen en treinen rijden. De Spaanse televisie toonde beelden van agenten te paard die bussen bij het verlaten van een garage begeleidden. In Andalusië, Catalonië en Madrid waren regionale tv-zenders uit de lucht.

De bonden protesteren met de staking tegen plannen van de regering om de arbeidsmarkt te hervormen. De hervormingen moeten het voor bedrijven makkelijker maken overtollig personeel te ontslaan of de lonen en andere arbeidsvoorwaarden eenzijdig te verlagen. Daarnaast presenteert de regering vrijdag een ontwerpbegroting met tientallen miljarden aan bezuinigingsmaatregelen.

De hervormings- en bezuinigingsmaatregelen zijn volgens de nog geen honderd dagen oude regering van premier Mariano Rajoy noodzakelijk om de financiële en economische crisis te bezweren en de concurrentiekracht van Spanje te vergroten. Het Spaanse werkloosheidscijfer is nu bijna 23 procent, onder jongeren zelfs bijna vijftig procent.


Spanje staakt tegen hervormingen (Foto: Novum)