Kort geding tegen extra huurverhoging

Vier huurders hebben een kort geding aangespannen vanwege de extra huurverhoging voor mensen met een hoog inkomen. Zij vinden dat de maatregel hun privacy aantast, meldt de NOS.

De huurders zijn lid van de Amsterdamse huurdersvereniging Oost. Voorzitter Frans Ondunk vindt dat de overheid informatie over zijn privésituatie moet beschermen in plaats van die 'te grabbel te gooien op straat'.

Corporaties mogen vijf procent extra huurverhoging heffen voor huishoudens die jaarlijks meer dan 43 duizend euro verdienen. Bij de Belastingdienst kunnen zij navragen of een huishouden zo'n hoog inkomen heeft. De maatregel is bedoeld om scheefwonen tegen te gaan.

Veel corporaties vragen bij de Belastingdienst al inkomensgegevens op. De huurders wijzen erop dat hier nog geen wettelijke basis voor is omdat het wetsvoorstel dat de extra verhoging mogelijk maakt nog moet worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer.

Op dit moment vragen veel corporaties bij de Belastingdienst de inkomensgegevens op van hun huurders. Bij huishoudens die jaarlijks meer dan 43.000 euro verdienen, kunnen ze 5 procent extra huurverhoging heffen. Volgens de huurders doen verhuurders dit zonder dat hiervoor een wettelijke basis is omdat het wetsvoorstel nog moet worden goedgekeurd.

Belangenvereniging Woonbond riep huurders eerder deze maand op aangifte te doen bij het College Bescherming Persoonsgegevens wegens privacyschending. Sindsdien zijn volgens de NOS veel meldingen bij het CBP binnengekomen. Het CBP bekijkt nog wat daar mee wordt gedaan.

De extra huurverhoging moet 1 juli ingaan. Corporaties moeten hun huurders voor 1 mei een voorstel tot huurverhoging doen. Dinsdag meldde de NOS dat veel corporaties de huurverhoging een jaar moeten uitstellen omdat de Belastingdienst in veel gevallen niet op tijd kan doorgeven of een huishouden boven of onder de grens van 43 duizend euro zit.