Rotterdam gaat probleemdrinkers van straat plukken

De gemeente Rotterdam wil jonge risicodrinkers in de stad in kaart brengen en hulp bieden. Hiertoe gaan de politie en verslavingszorg samenwerken. Het is de bedoeling dat overlastgevende dronken jongeren van straat worden geplukt en op het bureau gedwongen gescreend worden door een medewerker van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ).

Als uit dit gesprek blijkt dat de jongere tot de risicogroep behoort, wordt er dringend geadviseerd om hulp te accepteren. Deze aanpak is onderdeel van het programma Drugs & Alcohol dat door de gemeente is opgezet om het risicovol drank- en drugsgebruik onder jongeren omlaag te brengen met minstens 10 procent. Vooralsnog gaat het om een proef, de aanpak zou van de zomer structureel moeten zijn.

Bij het programma worden alle partijen betrokken, dus ouders, sportverenigingen, scholen, politie, en de verslavingszorg. Hoe vroeger het probleemgebruik wordt gesignaleerd, hoe beter te voorkomen is dat de jongere op latere leeftijd verslaafd raakt. Naast deze kerngedachte hoopt de gemeente ook de maatschappelijke schade terug te brengen. Jongeren die vaak te veel drinken zijn vaak ook notoire spijbelaars en de schooluitval onder hen is hoger dan gemiddeld.

40 procent van de jongeren drinkt bij het uitgaan gemiddeld tien glazen of meer is gebleken uit onderzoek. Vooral in de uitgaansgebieden zoals het Stadhuisplein en de Oude Haven zal de politie extra alert zijn op risicodrinkers.