SGP-politici willen meer terug voor steun kabinet

Lokale SGP-politici vinden dat premier Mark Rutte (VVD) meer in ruil moet geven voor de steun van hun partij aan het kabinet. Strengere abortusregels lijkt ze wel wat. Ruim driekwart van hen denkt dat er iets te halen valt nu door het vertrek van Hero Brinkman bij gedoogpartij PVV de Kamermeerderheid is verdwenen. Dat meldt het Nederlands Dagblad op basis van eigen onderzoek.

Van de SGP'ers denkt 65 procent dat de positie van de partij als informele gedoogpartij sterker is geworden na het opstappen van Brinkman. Bijna acht op de tien ondervraagden zijn het eens met de steun van de partij aan het kabinet. Een minderheid van 18 procent is het oneens met de steun, omdat op ethische vraagstukken niks te winnen valt.

Als ruilobject voor de kabinetssteun zien de 110 SGP-politici die meewerkten aan het onderzoek het liefst strengere abortus- en euthanasiewetgeving. Bijna zes op de tien koos voor deze optie. Ruime onderwijsvrijheid volgde met 44 procent, vóór inperking van het aantal koopzondagen (30 procent).