PvdA-leider Samsom tien keer opgepakt

Diederik Samsom is in zijn tijd als Greenpeace-activist tien keer aangehouden. Dat zegt de nieuwe PvdA-leider in een interview zaterdag in de Volkskrant. Samsom, die nooit een geheim heeft gemaakt van zijn actieverleden, heeft naar eigen zeggen geen strafblad. "Je wordt na een actie niet veroordeeld, je krijgt meteen een boete. Dan koop je het af."

Samsom verwacht niet dat zijn achtergrond als milieuactivist een probleem voor hem zal worden. Dat Wilders hem dinsdag omschreef als 'Samsom en zijn hut geklutste milieufreaks' deert hem niet. "Ik heb wel eens betere teksten van hem gehoord. Ik zit al tien jaar in de Kamer. Tot nu toe is er niks boven gekomen. Er is ook niks."

Spijt heeft Samsom niet van zijn Greenpeace-acties. Hij verliet de organisatie omdat hij vond dat Greenpeace te weinig gedaan kreeg. "Ik zat op de publieke tribune na een actie die zo succesvol was dat er een debat van kwam, maar er gebeurde echt niks in de Tweede Kamer."

Als hij ook de verkiezingen in mag gaan als partijleider - er volgt nog een nieuwe partijverkiezing voor het lijsttrekkerschap - dan ziet hij in GroenLinks en SP de voornaamste bondgenoten. "Ik ben eerst bezig met de PvdA. Als ik daarna om me heen kijk zie ik op even grote afstand, op andere hoeken van het speelveld, SP en GroenLinks. Het CDA staat ietsje verder weg."


PvdA-leider Samsom tien keer opgepakt (Foto: Novum)