PvdD-senator doet aangifte van vergassen kalkoenen

Eerste Kamerlid namens de Partij voor de Dieren Niko Koffeman heeft dinsdag aangifte gedaan vanwege de ruiming van kalkoenen in het Limburgse Kelpen-Oler. Volgens Koffeman was er sprake van ernstige dierenmishandeling onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Koffeman deed aangifte tegen de NVWA en tegen het ruimingsbedrijf. Nadat dit weekeinde bij het kalkoenbedrijf in Limburg vogelgriep werd vastgesteld zijn er inmiddels bijna 45 duizend kalkoenen vergast.

Maandag bezocht staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) het bedrijf. Hij erkende dinsdag dat bij het vergassen van de kalkoenen fouten zijn gemaakt. "Dit is absoluut niet voor herhaling vatbaar", zei Bleker dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. "We gaan een stevig gesprek aan met het bedrijf dat hiervoor verantwoordelijk is."

De vergassing werd zondag op verzoek van de boer stopgezet in samenspraak de NVWA. Het was de bedoeling dat de kalkoenstallen waren afgeplakt, en de ventilatoren uitgezet, waarna kort CO2-gas in de schuur werd gebracht. "Dan zijn de dieren in betrekkelijk korte tijd dood", aldus Bleker.

Maar bij in ieder geval één schuur zijn fouten gemaakt met het afplakken en dichtmaken. Dieren die nog leefden moesten op een andere manier worden afgemaakt, zei Bleker, die vooralsnog geen aangifte doet. De vergassingsoperatie werd uiteindelijk maandagavond afgerond.