'Duitsers gaan Messi's salaris dokken'

Verschillende Duitse media en beleidsmakers hebben woedend gereageerd op het voornemen van Spanje om een deel van schulden die voetbalclubs hebben kwijt te schelden. In de Spaanse krant Marca heeft de Spaanse staatssecretaris voor Sport laten doorschemeren dat hij denkt over een gedeeltelijke kwijtschelding van de 1,3 miljard euro schulden van profclubs.

Spaanse clubs als Barcelona en Real Madrid presteren goed in het Europees voetbal, maar hebben intussen schulden van honderden miljoenen euro's. "Moet straks de Duitse belastingbetaler dokken voor Messi en Ronaldo?", vraagt de Duitse krant Bild zich af.

Door de penibele financiële situatie van Spanje moet het land mogelijk Europese noodsteun aanvragen, wat opgebracht wordt door sterkere landen als Duitsland. Ook vragen sommige EU-politici zich af waar de prioriteiten van het Zuid-Europese land liggen; de jeugdwerkloosheid in Spanje is namelijk 50 procent.

President Uli Hoeneß van Bayern München noemde het 'een grof schandaal'. Directeur Joachim Watzke van Borussia Dortmund kon er 'nul komma nul begrip' voor opbrengen. Ook in Portugal is er een voorstel om clubs van overheidswege te helpen.

Maarten Fontein, bestuurder bij de Europese voetbalbond en de European Club Association, is het volledig met Hoeneß eens: "Het is een schande dat dit gebeurt. Het Spaanse voetbal is eigenlijk bankroet en er is totaal geen solidariteit met betrekking tot het verdelen van de tv-gelden. Het gaat allemaal naar de twee grote clubs."

'Duitsers gaan Messi's salaris dokken' (Foto: Novum)