VN: Mensenrechtenschendingen bij stembusgang Congo

Congolese veiligheidstroepen hebben zich bij de verkiezingen vorig jaar schuldig gemaakt aan ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder moord en marteling. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties dat dinsdag is gepubliceerd. Congo hield op 28 november presidentsverkiezingen.

Volgens het onderzoek van de VN zijn in november en december ten minste 33 mensen gedood in de hoofdstad Kinshasa. Voorts raakten zeker 83 mensen gewond, veelal door kogels. Volgens het rapport zijn ook zeker 265 mensen gearresteerd, vaak zonder reden.

"We hebben meerdere verhalen gehoord over de Republikeinse Garde die met scherp schoot op menigtes", aldus VN-mensenrechtenchef Navi Pillay. "Ook zouden willekeurig gearresteerde mensen zijn gemarteld. De autoriteiten moeten ervoor zorgen dat deze mensenrechtenschendingen worden onderzocht. De daders moeten voor het gerecht worden gesleept en de mensen die nog steeds illegaal worden vastgehouden moeten onmiddellijk worden vrijgelaten."

De meeste mensenrechtenschendingen werden begaan door leden van de Republikeinse Garde en de Nationale Politie, aldus het rapport. Het leger was een stuk minder betrokken bij het geweld. Het Congolese ministerie van justitie had nog geen commentaar op het VN-rapport komt.

De verkiezingen van vorig jaar werden geplaagd door onregelmatigheden. In sommige districten behaalde president Joseph Kabila honderd procent van de stemmen en bij andere stembureaus kwam meer dan honderd procent van de stemgerechtigden opdagen. Volgens de Europese Unie en de Verenigde Staten zijn de verkiezingen zo gebrekkig verlopen, dat het onmogelijk is te bepalen wie er werkelijk heeft gewonnen.