'Terroristen spelen Call of Duty'

The Sun onthult dat terroristen online videogames als Call of Duty spelen om aanvallen te plannen. De zogenaamde 'first person shooters' spelen in een oorlogssetting en kennen chatruimtes die niet afgeluisterd worden door de overheid.

Islamitische extremisten weten dat ze afgeluisterd worden en dat e-mails en online berichten gecontroleerd worden. Ze zijn daarom massaal over aan het stappen op PlayStation en Xbox-games om hun plannen geheim te houden. In de vele beschikbare games zitten chatruimtes waar men vrij kan spreken.

Games die verdacht worden van terroristische activiteiten zijn onder andere Call of Duty, Medal of Honor en Halo.

Een bron vertelde: "Het is een angstaanjagende realiteit. Deze personen verspillen geen tijd om veilige communicatiemiddelen te vinden. Ze melden zich aan bij online games en bespreken hun verschrikkelijke plannen. De miljoenen gamers die ook deze games spelen zullen geschokt zijn."

Het voordeel van de oorlogsgames is, naast het bieden van een chatgelegenheid, dat ze ook geschikt zijn voor trainingsdoeleinden. Je kunt het vergelijken met een piloot die in een vluchtsimulator zit en zo leert omgaan met een vliegtuig. In de genoemde shooters zijn verschillende missies te spelen die kunnen dienen als oefening. Denk bijvoorbeeld aan het planten van een bom of het veroveren van tactische locaties.

Vijf jaar geleden werd de CIA voor het eerst gewaarschuwd voor deze online dreiging, maar omdat de games onwijs in populariteit groeien (Call of Duty Modern Warfare 3 verkocht op dag één al meer dan 6,5 miljoen exemplaren in Amerika en Engeland) wordt het een steeds groter beveiligingsrisico.

Gelukkig voor ons zijn de overheden inmiddels steeds meer bekend met de mogelijkheden en wordt ons verzekerd dat 'zij die criminaliteit en terrorisme bestrijden up-to-date blijven met de technologische veranderingen'.