Samsom zweept fractie op

De nieuwe leider van de PvdA Diederik Samsom is dinsdagochtend met applaus ontvangen door zijn fractie. Hij riep de fractieleden en medewerkers meteen op tot strijdbaarheid.

"De partij gelooft er weer in", zei hij met een verwijzing naar het strijdbare PvdA-congres van afgelopen weekeinde. De partij heeft weer zelfvertrouwen en straalt optimisme uit. "Maar vanaf nu kijken ze wel naar ons in Den Haag. Het moet wel gaan gebeuren. Hier moeten we oppositie gaan voeren. Hier moeten we dat andere Nederland laten zien", aldus Samsom

"Ik verwacht maar een ding: strijdbaarheid", vervolgde de 40-jarige partijleider. Ook als het straks moeilijk wordt. "Ik wil geen hangende kopjes zien." De enige manier om de strijd met het kabinet aan te gaan is volgens hem door betere ideeën, sterkere idealen en meer gedrevenheid. De PvdA-fractie is 'een kleine groep die de wereld kan verbeteren'. "Dat gaan we vanaf nu doen."

Tijdens de fractievergadering zal Samsom officieel worden gekozen als nieuwe fractieleider, nadat de leden van zijn partij hem vorige week aanwezen als opvolger van Job Cohen. Die trad vorige maand terug, omdat hij vond dat hij onvoldoende effectief was.