'Crècheconcern in de problemen door kabinetsbeleid'

Estro Groep, het grootste kinderdagverblijfconcern van Nederland, is in de financiële problemen gekomen door de bezuinigingen van het huidige kabinet. Het bedrijf, tot voor kort bekend onder de naam Catalpa, onderhandelt opnieuw met banken over de financiering.

Een woordvoerder van Estro Groep bevestigt de onderhandelingen na berichtgeving in het Financieele Dagblad dinsdag. "We zijn uit eigen beweging in gesprek gegaan met de banken", zegt de zegsvrouw. Het bedrijf wil verder geen inhoudelijke mededelingen doen.

Het bedrijf is volgens het FD in de problemen gekomen omdat de schuld van het bedrijf te groot is geworden ten opzichte van het bedrijfsresultaat. Bij de financiering van de schulden in 2010 had Estro Groep volgens het dagblad 4,75 euro schuld tegenover elke euro bedrijfswinst. Bij veel beursgenoteerde bedrijven is dat 3,50 euro voor elke euro winst.

Met de banken was afgesproken dat na verloop van de tijd het bedrijfsresultaat hoger zou worden, zodat de verhouding tussen winst en schuld zou verbeteren. Dat is echter niet gelukt. Hierdoor moet het bedrijf heronderhandelen over de bankenlening van 230 miljoen euro. Het voormalige Catalpa wil volgens de krant de afspraken over de verhouding tussen schuld en winst voorlopig opschorten.

De problemen zijn ontstaan omdat sinds de overname van het bedrijf in 2010 door een Amerikaanse investeerder, Providence Equity Partners, de markt van kinderdagopvang flink is veranderd. Toen was de markt nog een groeimarkt, nu is dat omgeslagen omdat het kabinet bezuinigt op de subsidies. "De wereld anno 2010 is anders dan in 2012", wil de woordvoerder van Estro Groep kwijt.

Bij het concern werken zesduizend mensen op in totaal zeshonderd kinderdagverblijven. Het bedrijf kan wel voldoen aan de rentelasten en is begonnen aan de aflossing van een gedeelte van de schulden.

In reactie op de kabinetsbezuinigingen wordt de interne organisatie gecentraliseerd om kosten te besparen, kondigde het bedrijf begin deze maand aan. "Hierbij wordt alleen gesneden in het management", licht de woordvoerder toe. "De ouders gaan daar niets van merken."