Klopjacht op schutter joodse school Toulouse

De Franse autoriteiten zijn in de omgeving van de zuidelijke stad Toulouse een grootscheepse klopjacht begonnen op een man die maandag bij een joodse school een rabbijn en drie kinderen heeft doodgeschoten en een tiener zwaar heeft verwond.

Een van de twee vuurwapens die hij daarbij gebruikte blijkt afgelopen week ook te zijn gebruikt bij de moord op drie Franse militairen in Toulouse en het nabijgelegen Montauban. President Nicolas Sarkozy heeft gesuggereerd dat de moorden door dezelfde dader zijn gepleegd.

In Toulouse en wijde omgeving is de hoogste fase van het terreuralarm afgekondigd. Bij scholen en synagogen in het hele land is extra bewaking ingesteld en president Sarkozy liet weten dat veertien eenheden van de mobiele brigade van de politie de regio zullen beveiligen totdat de dader is gepakt.

De schietpartij voor de school Ozar Hatorah begon om 08.10 uur. De schutter schoot een 30-jarige rabbijn en diens twee zoontjes van 3 en 6 jaar dood. Ook de 8-jarige dochter van de directeur van de school werd doodgeschoten, zei de openbaar aanklager van Toulouse, Michel Valet. Eén 17-jarige raakte zwaargewond.

De scooterrijder stapte voor het schoolgebouw van zijn voertuig en nam direct iedereen - 'kinderen en volwassenen' - onder vuur, zei Valet. "Hij achtervolgde de kinderen tot in de school." De schutter gebruikte twee vuurwapens, waarvan een met een zwaar kaliber.

Vier dagen geleden werden in Montauban, vijftig kilometer ten noorden van Toulouse, twee militairen doodgeschoten door een gehelmde scootterrijder. Een derde militair raakte zwaargewond. Enkele dagen daarvoor kwam ook in Toulouse een militair om bij een schietpartij. Volgens de politie werd bij de beschietingen van de militairen in Montauban en Toulouse en bij de aanval op de school hetzelfde wapen gebruikt. Het zou gaan om een pistool met een .45-kaliber. De schutter gebruikte maandag ook een pistool met een .35-kaliber. In totaal vuurde hij volgens de politie vijftien kogels af.

De Franse justitie zoekt naar mogelijke terroristische verbanden, maar het motief van de schutter is nog onduidelijk. Gevreesd wordt dat er rondom Toulouse een seriemoordenaar actief is, die het niet alleen op joden, maar ook op andere minderheden heeft voorzien. De militairen die om het leven zijn gekomen waren van Noord-Afrikaanse en Caraïbische afkomst.

De school is inmiddels van de buitenwereld afgeschermd. "Alle politiemiddelen zijn ingezet om een veiligheidscordon aan te leggen in Toulouse en rond de joodse school", liet de prefectuur van Haute-Garonne weten. Premier François Fillon gaf opdracht bij scholen en religieuze gebouwen in heel Frankrijk extra veiligheidsmaatregelen te treffen.

President Sarkozy is samen met Richard Prasquier, voorzitter van de koepelorganisatie van joodse instanties, en minister van onderwijs Luc Chatel naar Toulouse vertrokken. Ook de socialistische presidentskandidaat François Hollande haastte zich naar de getroffen school.

De president sprak van een 'afschuwelijk drama' en een 'beangstigende tragedie'. "De barbaarsheid, de gewelddadigheid, de wreedheid kunnen het niet winnen. De haat kan het niet winnen. Het land is veel sterker dan dat", aldus Sarkozy. Hij zwoer dat de dader zal worden gevonden en maakte bekend dat dinsdag op alle scholen in Frankrijk een minuut stilte in acht wordt genomen om de slachtoffers te herdenken. In Toulouse en Parijs staan tevens wakes gepland.

De slachtoffers, die ook de Israëlische nationaliteit hadden, worden zo snel mogelijk naar Israël overgebracht en daar begraven, zei het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken.


Klopjacht op schutter joodse school Toulouse (Foto: Novum)