Schilderij toch van Van Gogh

Onderzoekers hebben een schilderij dat bijna tien jaar geleden werd afgeschreven als werk van Vincent van Gogh, nu toch definitief aan hem toegeschreven. Het gaat om een stilleven van een bos bloemen, dat hangt in het Kröller-Müller Museum. Dat maakte het museum in Otterlo maandagavond bekend.

Van Gogh maakte het werk, Bloemstilleven met Akkerbloemen en Rozen in Parijs, toen hij bij zijn broer woonde. Schilderijen uit die periode zijn moeilijker te plaatsen dan de rest van Van Goghs oeuvre, omdat de schilder de doeken niet in brieven aan zijn broer omschreef. In 2003 werd bepaald dat het werk niet door Van Gogh is geschilderd, maar door een onbekende kunstenaar.

Met nieuwe röntgentechnieken is nu onder meer ontdekt welk ander werk Van Gogh eerst onder het stilleven heeft aangebracht. Van het schilderij van een stel worstelaars was wel bekend dat Van Gogh het had gemaakt. Alleen het doek ontbrak, maar dat is nu gevonden. Er is 'geen twijfel' dat hij beide doeken heeft geschilderd, verzekert het museum.

Volgens de wetenschappers van de TU Delft, Deutsches Elektronen-Synchrotron, de Universiteit Antwerpen, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum kan nu worden verklaard waarom het doek ongebruikelijk groot is voor Van Goghs doen. Een leraar aan de academie waar de schilder ten tijde van het eerste werk studeerde, zou op het grote formaat hebben aangedrongen.

De onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in een artikel. Het schilderij zelf krijgt vanaf dinsdag een prominente plek tussen de andere werken van Van Gogh in het Kröller-Müller Museum, dat het doek sinds 1974 in de collectie heeft.


Schilderij toch van Van Gogh (Foto: Novum)