'Kabinet vaag over kosten Spelen'

Het kabinet is in een brief aan de Tweede Kamer vaag geweest over de kosten die de organisatie van de Olympische Spelen in 2028 met zich meebrengt. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een groot aantal ambtelijke documenten die het heeft opgevraagd.

De regering liet een kosten- en batenanalyse opstellen voor de Spelen van 2028. In de begeleidende brief die vorig jaar aan de Tweede Kamer werd gestuurd worden echter geen concrete bedragen genoemd, terwijl het ministerie van Financiën daar wel op had aangedrongen.

Volgens de ondertekenaars van de brief, de ministers van Sport Edith Schippers (VVD) en van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD), is het daar nog te vroeg voor, staat in een nota van Financiën. Zeventien jaar voor de Spelen kan er nog geen 'betekenisvolle som' worden genoemd.

Financiën wijst erop dat het noemen van mogelijke investeringskosten in de brief 'negatieve gevolgen' zal hebben voor het politieke draagvlak. Volgens Financiën kunnen deze investeringen oplopen tot acht miljard euro.

De PvdA eist duidelijkheid van Schippers over de kosten en heeft een Kamerdebat aangevraagd. "Wij willen de onderste steen boven hebben. De onduidelijkheid van de minister komt het maatschappelijke en politieke draagvlak niet ten goede", reageert Kamerlid Tjeerd van Dekken.

Ook SP-Kamerlid Renske Leijten wil opheldering van het kabinet. Volgens Leijten heeft het kabinet de Kamer onvolledig geïnformeerd over de kosten van het evenement en zijn niet alle onderzoeken naar de Tweede Kamer verzonden. Zij vreest dat de meest kritische onderzoeken onder in de la van het ministerie zijn verdwenen.

Over de kosten- en batenanalyse worden ook kritische noten geplaatst door Financiën. In een commentaar op een van de conceptversies stelt het departement dat de nadruk ligt op 'de mogelijkheid van een positief saldo'. "Dit is je rijk rekenen en een verkeerde voorstelling van zaken geven."

In de definitieve versie van het rapport staat te lezen dat de kans groot is dat de organisatie van de Spelen Nederland 'meer geld zal kosten dan opleveren'. In het slechtste geval tussen de drie en vier miljard euro. Loopt alles goed, dan leveren de Spelen in het beste geval ongeveer een miljard op.

Het is de bedoeling dat in 2016 een 'zorgvuldig afgewogen besluit' wordt genomen, schreven Schippers en Schultz aan de Kamer. "Dit besluit zal genomen worden op basis van een zo gedetailleerd mogelijk overzicht van maatschappelijke kosten en baten, kansen, risico's en budgettaire gevolgen voor rijk en regio."