Politie Amsterdam extra alert na aanslag Frankrijk

Er is geen informatie dat de dreiging voor joodse instellingen in Amsterdam is verhoogd, maar de politie is extra alert. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan maandag gezegd nadat in Frankrijk vier doden waren gevallen bij een schietpartij bij een school in Toulouse.

Bij de joodse scholen in de Amsterdamse wijk Buitenveldert is de beveiliging aangescherpt, meldt het CIDI. In Nederland is beveiliging van religieuze gebouwen een taak van gemeenten en niet van het rijk. Het Amsterdamse stadsdeel Zuid stelde vorig jaar een jaarlijks bedrag van 140 duizend euro beschikbaar voor de beveiliging van joodse gebouwen.

Een gewapende man opende maandagochtend het vuur bij een joodse school in het noordoosten van Toulouse en ging er daarna op een scooter vandoor. Hij schoot een 30-jarige rabbijn en diens twee kinderen van 3 en 6 dood. Een derde kind van een jaar of 9 werd eveneens doodgeschoten. Eén 17-jarige raakte zwaargewond. In totaal vuurde hij volgens de politie vijftien kogels af.

Vier dagen geleden werden in Montauban, vijftig kilometer ten noorden van Toulouse, twee militairen doodgeschoten door een gehelmde scootterrijder. Enkele dagen daarvoor was ook in Toulouse een militair omgekomen bij een schietpartij. Volgens de politie werd bij de beschietingen van de militairen in Montauban en Toulouse en bij de aanval op de school hetzelfde wapen gebruikt. Gevreesd wordt dat er rondom Toulouse een seriemoordenaar actief is, die het niet alleen heeft voorzien op joden, maar ook op andere minderheden.

De school is inmiddels van de buitenwereld afgeschermd. "Alle politiemiddelen zijn ingezet om een veiligheidscordon aan te leggen in Toulouse en rond de joodse school", liet de prefectuur van Haute-Garonne weten. De Franse premier François Fillon heeft opdracht gegeven bij scholen en religieuze gebouwen in heel Frankrijk extra veiligheidsmaatregelen te treffen.

President Nicolas Sarkozy sprak van een 'afschuwelijk drama' en een 'beangstigende tragedie'. Hij zwoer dat de dader zal worden gevonden en maakte bekend dat dinsdag op alle scholen in Frankrijk een minuut stilte in acht wordt genomen om de slachtoffers te herdenken.

De Conferentie van Rabbijnen in Europa (CER) heeft maandagmiddag laten weten te eisen dat joodse instellingen in Europa beter worden bewaakt.