Parketpolitie legt werk neer

De parketpolitie houdt vanaf maandag werkonderbrekingen. De agenten gaan tijdens werktijd naar ledenvergaderingen waarin wordt gepraat over het vastgelopen cao-overleg. Hierdoor moeten rechtszaken mogelijk worden uitgesteld, omdat niet kan worden gegarandeerd dat bij zittingen voldoende agenten aanwezig zijn.

In Zwolle vindt maandag de eerste bijeenkomst plaats. In de dagen daarna volgen ledenvergaderingen in Breda, Groningen, Assen, Leeuwarden en Maastricht, meldt politiebond ACP vrijdagavond.

Bij de acties wordt rekening gehouden met rechtszaken die een groot maatschappelijk belang kunnen hebben, aldus de ACP. "Als het gaat om omvangrijke zaken als zeden- en moordzaken kan het Openbaar Ministerie een gemotiveerd verzoek indienen om de zitting toch doorgang te laten vinden. De politiebonden zullen daar dan uiteraard aan meewerken", meldt de bond.

Sinds vorige week maandag voeren agenten actie in hun strijd voor een nieuwe cao. Eerder werd onder meer al een zogenoemd coulancebeleid ingevoerd, wat inhoudt dat agenten geen bonnen meer uitschrijven voor kleine vergrijpen.

De onderhandelingen tussen de bonden en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liepen eind vorige maand voor de tweede keer vast. De grootste struikelblokken zijn een salarisverhoging en de mogelijkheid voor agenten om eerder met pensioen te gaan.

De parketpolitie vervoert onder meer gedetineerden. Ook zorgen deze agenten voor ordehandhaving tijdens zittingen in de rechtbanken en gerechtshoven, voeren ze arrestatiebevelen uit en overhandigen ze gerechtelijke brieven persoonlijk aan de geadresseerden.


Parketpolitie legt werk neer (Foto: Novum)