Griekse fiscus succesvol bij jacht op schuldenaren

Griekenland heeft meer een half miljard meer achterstallige belastingen weten op te halen dan waar eerder op was gerekend. Dat blijkt uit het tweede kwartaalrapport van de taakgroep van de Europese Commissie die het land helpt bij het economische herstel.

Uit het rapport blijkt dat de Griekse fiscus 946 miljoen euro aan achterstallige vorderingen heeft binnengehaald. Het oorspronkelijke doel was 400 miljoen. De taakgroep noemt het resultaat 'veelbelovend'. De totale achterstallige belastingschuld wordt geschat op acht miljard euro.

De taakgroep ziet nog wel enkele gebieden waarop Griekenland nog flinke stappen kan maken. Zo moet het land meer doen tegen de belastingvlucht van hoge inkomens en bedrijven. Ook wat betreft witwassen is er nog werk aan de winkel. De taakgroep gaat het land de komende maanden hierin technisch ondersteunen.

De taakgroep van de Europese Commissie ziet toe op de naleving van de afspraken met Griekenland. Die zijn een voorwaarde voor de miljardensteun van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank aan het met schulden beladen Zuid-Europese land. Een van de grote problemen van het land is de gebrekkige belastinginning.