Noorse politie: Reactie op Breivik was te langzaam

De Noorse politie geeft toe dat vorig jaar sneller ingegrepen had moeten worden toen Anders Behring Breivik een bloedbad aanrichtte op het eiland Utøya. De politie presenteerde donderdag een evaluatierapport over het politieoptreden.

De politie reageerde te traag op de gebeurtenissen. Dat was het gevolg van een gebrekkig communicatiesysteem, maar kwam ook door ander ongerief. Zo ging een arrestatieteam aan boord van een te klein vaartuig om hen naar het eiland te brengen, waarna de overbeladen boot de geest gaf.

Breivik pleegde vorig jaar juli een bomaanslag in Oslo, waarna hij zich naar Utøya begaf en het vuur opende op deelnemers van een politiek zomerkamp. Uiteindelijk duurde het een uur en twintig minuten voor hij werd gearresteerd.

"Ik betreur het dat we de verdachte niet eerder hebben gearresteerd", zei Øystein Mæland, politiecommissaris van Oslo. "Had de politie sneller kunnen zijn? Het antwoord is ja."

Eerder stelde de politie zich terughoudender op en wilde zij niet toegeven dat ze te langzaam had gehandeld, ook al waren er diverse aanwijzingen die daar op wezen. Een politiehelikopter werd bijvoorbeeld niet ingezet, omdat de bemanning verlof had. Ook hadden agenten assertiever kunnen optreden, in plaats van te wachten op het arrestatieteam, zei terreurdeskundige Magnus Ranstorp. Enkele agenten hadden alvast de confrontatie met de schutter moeten zoeken, zei hij.